Afschilferen van de menselijke huid is een normaal fenomeen

De oude huidcellen worden voortdurend door nieuwe vervangen. De opperhuid bestaat uit heel kleine huidcellen die langzaam afsterven en afschilferen. Normaal gesproken merkt niemand iets van dit proces, dat zo'n 28 dagen duurt.

Normale huid

Hier groeit de huid van binnen naar buiten (op de tekening van beneden naar boven) traag en gestaag verder en na 28 dagen is dat hele proces achter de rug.

Psoriasishuid

Hier groeit de huid van binnen naar buiten in ongeveer 4 tot 6 dagen. Dat veroorzaakt een echte chaos die te merken is aan de grove schilfers bovenaan.

 

 

Terwijl dit proces normalerwijze zo langzaam verloopt dat het niet opvalt, gaat het vervangingsproces bij mensen met psoriasis vele malen sneller. Daarbij ontstaan er te veel huidcellen en deze kunnen onvoldoende uitrijpen. De onrijpe cellen blijven aan mekaar klitten en vormen dikke, witte schilfers. De huid wordt plaatselijk dikker en roodachtig.

De aangetaste huid heeft veelal een dieprode kleur, die bedekt is met zilverachtige of micakleurige schilfers of schubben. Als men de schilferlaag wegkrabt, merkt men een dun vliesje. Als men ook men ook dit vliesje voorzichtig wegkrabt, verschijnt een roodglinsterend oppervlak met puntbloedingen. Dit verschijnsel noemt men het teken van Auspitz.

Een ander typisch psoriasiskenmerk is het fenomeen van Köbner. Op plaatsen waar een trauma is geweest (een wonde, een krabletsel …) ontstaat psoriasis. Daarom wordt het de psoriasispatiënten ten stelligste afgeraden te krabben. Iedere krabkwetsuur kan aanleiding geven tot nieuwe psoriasisletsels.